בסנג'י

בסנג'י
מבט חטוף
הבסנג'י הינו גזע עתיק ומרתק שמוכר כ"כלב שאינו נובח" מיבשת אפריקה. זהו כלב קטן ואלגנטי, בעל מראה אצילי ותנועות חינניות המזכירות סוס מרוץ מיניאטורי.
המאפיין הבולט ביותר של הגזע הוא רמת השקט המופתית שלו - במקום נביחה, הבסנג'י משמיע צלילים ייחודיים שנעים בין גרגור ליללה. בנוסף לכך, הבסנג'י ידוע בנקיונו הקפדני ובהתנהגותו הדומה לחתול, כאשר הוא מטפח את עצמו באופן עצמאי.
מזג ואישיות
הבסנג'י הינו כלב אינטליגנטי במיוחד, עצמאי ובעל אנרגיה רבה. אופיו מזכיר את אופיו של חתול - הוא נקי מאוד, זהיר עם זרים, ועצמאי מאוד.

על אף עצמאותו, הבסנג'י מפתח קשר עמוק עם משפחתו. הוא זקוק לגירוי מנטלי ופעילות גופנית קבועה כדי למנוע שעמום אשר עלול להוביל להתנהגות הרסנית. חוש הריח המפותח שלו והאינסטינקט לציד עלולים לגרום לו לברוח בעקבות ריחות מעניינים.
התנהגות עם ילדים
הבסנג'י יכול להתאים למשפחות, אך מתאים יותר לבתים עם ילדים גדולים יותר המבינים כיצד לתקשר עם חיות מחמד. התנהגותם הבלתי צפויה של ילדים קטנים עלולה לגרום לחרדה אצל הבסנג'י. סוציאליזציה מוקדמת ואימון נכון חיוניים להצלחת השילוב בין הכלב למשפחה.
יחסים עם חיות מחמד אחרות
בהיותו כלב ציד במקור, הבסנג'י מגיע עם אינסטינקטים טבעיים חזקים למרדף. יש להיות זהירים במיוחד כאשר משלבים אותו עם חיות מחמד קטנות יותר. למרות שכל כלב הוא יחיד במינו, חשוב להיות מודעים לדחף הציד המולד של הגזע ולנקוט באמצעי זהירות מתאימים.
טיפול
הבסנג'י דורש גישה מיוחדת לטיפול בשל אופיו הייחודי והאנרגטי. כלב זה זקוק למסגרת יומית מובנית המשלבת פעילות גופנית ואתגרים מנטליים. פעילות גופנית סדירה היא הכרחית - לא רק להוצאת המרץ אלא גם למניעת התנהגויות בעייתיות שעלולות להתפתח מתוך שעמום.

חשוב להבין שטיול רגיל בשכונה לא תמיד יספיק לבסנג'י. הוא זקוק למגוון פעילויות מאתגרות כמו:
- אימוני ריצה מובנים בחצר מגודרת היטב
- משחקי חיפוש וגילוי המנצלים את חוש הריח המפותח שלו
- תרגילי זריזות שמאתגרים את יכולת הקפיצה הטבעית שלו בכל הנוגע לאימון, יש לזכור שהבסנג'י הינו כלב חכם אך עצמאי. האימונים צריכים להיות קצרים, מעניינים ועקביים. שימוש בחיזוקים חיוביים ובפרסים איכותיים יעזור לשמור על תשומת הלב שלו. חשוב במיוחד להתחיל באימון וסוציאליזציה מגיל צעיר מאוד.
טיפוח
על אף שהבסנג'י ידוע כגזע שמטפח את עצמו, יש מספר היבטים חשובים בטיפוח שדורשים תשומת לב קבועה:
טיפול בפרווה
הפרווה הקצרה והמבריקה של הבסנג'י דורשת טיפול מינימלי. הברשה שבועית קצרה מספיקה בהחלט כדי להסיר שיער רופף ולשמור על בריאות העור. ניתן להשתמש במברשת רכה, כפפת טיפוח או מברשת גומי. הברשה סדירה גם עוזרת לפזר את השמנים הטבעיים של העור לאורך הפרווה.

רחצה
בניגוד לגזעים אחרים, הבסנג'י כמעט ולא זקוק לרחצות. הוא איננו מפיץ את הריח ה"כלבי" האופייני, ובדרך כלל מספיק לרחוץ אותו רק כאשר הוא מתלכלך במיוחד. כשרוחצים את הבסנג'י, חשוב להשתמש בשמפו ייעודי לכלבים אשר מתאים לעור רגיש.
טיפול באוזניים
למרות שלבסנג'י אוזניים זקופות שפחות נוטות לזיהומים, יש לבדוק ולנקות אותן באופן סדיר כל 2-4 שבועות. יש לשים לב במיוחד לסימנים של זיהום כמו אודם, הפרשות או ריח לא נעים.
טיפול בציפורניים
גזירת ציפורניים סדירה חיונית לבריאות הכלב. ציפורניים ארוכות מדי עלולות לגרום לכאב בהליכה ולבעיות אורטופדיות. מומלץ לגזוז את הציפורניים כל 2-3 שבועות או כאשר שומעים אותן מקישות על הרצפה.
טיפול בשיניים
היגיינת הפה חשובה במיוחד. מומלץ לצחצח שיניים לפחות 2-3 פעמים בשבוע, ואם אפשר - מדי יום. שימוש בצעצועי לעיסה דנטליים ותוספים מיוחדים לשמירה על היגיינת הפה יכול לעזור גם כן.
חשוב לזכור שלמרות הדרישות המינימליות בתחום הטיפוח, הבסנג'י עדיין זקוק לבדיקה שבועית כללית של מצב הפרווה, העור, האוזניים והציפורניים. בדיקה זו מאפשרת לזהות בעיות פוטנציאליות בשלב מוקדם ולטפל בהן לפני שהן מחמירות.
תזונה
הבסנג'י זקוק למזון כלבים איכותי. יש להתאים את התזונה לגיל הכלב ולרמת הפעילות שלו. בשל גודלו הקטן, חשוב להקפיד על כמויות מדויקות ולהימנע מהאכלת יתר. ניתן להאכיל את הבסנג'י פעם או פעמיים ביום, ומומלץ להשתמש במתקני האכלה מאתגרים כדי לספק גירוי מנטלי.
מאפיינים פיזיולוגיים
הבסנג'י הינו כלב קומפקטי ואלגנטי. גובהו נע בין 40.6 ל-43.2 ס"מ בכתף, כאשר הזכרים בדרך כלל גבוהים מעט מהנקבות. משקלו הממוצע נע בין 10 ל-11 ק"ג.

לגזע פרווה קצרה ומבריקה, מצח מקומט, ועיניים שקדיות אשר משדרות מגוון רחב של רגשות אנושיים. הזנב מסולסל בצורה הדוקה, והוא בעל תנועה חלקה וארוכת צעד המזכירה סוס מרוץ מיניאטורי.
בריאות ותוחלת חיים
תוחלת החיים הממוצעת של הבסנג'י היא 13-14 שנים. למרות שמדובר בגזע בריא יחסית, ישנן מספר בעיות בריאות שיש לשים אליהן לב:
- תת-פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם).
- תסמונת פנקוני - מחלה גנטית הפוגעת בכליות.
- ניוון רשתית מתקדם (PRA).
- דיספלזיה של מפרק הירך.
חשוב לבצע בדיקות סקר גנטיות ובדיקות בריאות תקופתיות. מומלץ להתחיל בתוספי מזון לבריאות המפרקים בגיל צעיר, במיוחד לאור הנטייה לדיספלזיה של מפרק הירך.

היסטוריה
הבסנג'י נחשב לאחד מגזעי הכלבים העתיקים ביותר בעולם. פלאונטולוגים מצאו עדויות לקיומו בציורי מערות בלוב שמתוארכים לתקופה שבין 6000 לפנה"ס ועד 100 לספירה. הגזע היה מוערך במצרים העתיקה, שם הובא כמתנה לפרעונים, ודמותו מופיעה באמנות המצרית, הבבלית והמסופוטמית העתיקה.
שבטים אפריקאים השתמשו בכלבי בסנג'י כציידים מיומנים, כאשר יכולת הקפיצה האנכית שלהם שימשה לסיור אחר טרף בעשב הגבוה. הגזע הגיע למערב רק בסוף המאה ה-19, כאשר זוג ראשון הובא לאנגליה ב-1895, אך לצערם מתו זמן קצר לאחר מכן. ניסיון נוסף ב-1937 הוביל בסופו של דבר להתבססות הגזע בארצות הברית.