My Pets

קייסהאונד

קייסהאונד

קייסהאונד

מבט חטוף

גזע הקייסהאונד (מבוטא קֵיְיסהַאוֹנְד) הוא כלב בינוני יפה תואר בעל פרווה ארוכה מדהימה שצבעה שחור, אפור לבן וקרם. כלב זה ידוע כ"הולנדי המחייך" עקב צורת ומבנה פניו המקנים לו צורה של חיוך, כמו כן ידוע גם ככלב דוברות הולנדי (דוברה: כלי שיט להעברת סחורות) מפני שמלבד תפקודו כבן לוויה סייע גם בהגנה על דוברות וסירות קטנות בתעלות ונהרות רבים לאורך ההיסטוריה.

הקייסהאונד נובח חזק כאשר אדם זר מתקרב למשכנו אך מנגד בקלות יקבל זרים לחיקו באהבה רבה. לאור אישיותו, הקייסהאונד יכול לסייע בהתראה בפני זרים ובהרתעתם אך בהחלט לא מדובר בכלב השמירה האולטימטיבי.

גזע מגיע אלינו מאזורים בעלי אקלים קר (ארצות שונות באירופה). בארץ ישראל, הכלב ישמח לצאת לטיול בימים קרים עם בעליו. חשוב לציין, מומלץ לא לגדל את הקייסהאונד בגינה, עליו לחיות בחיק משפחתו ולהיות מעורב בכמה שיותר פעילויות משפחתיות, כאשר נמצא לבדו משתעמם במהרה ועשוי לנבוח - הרבה וחזק.

הקייסהאונד אוהב וחברותי ומתאים לגידול בבית עם ילדים על אף שיש תמיד לפקח עליו כאשר הוא בקרבת ילדים קטנים ופעוטות. בעזרת אילוף ואימון מוקדמים ניתן בהחלט לגדלו לצד כלבים וחיות מחמד אחרות.

מלבד היותו אוהב, חברותי ויפה תואר הקייסהאונד גם ניחן בכושר שכלי גבוה אשר מאפשר לו ללמוד פקודות במהרה. לעיתים גזע זה סקרן מדי ועשוי לא במכוון לגרום לבלגן, חפירה ברחבי הגינה לדוגמה. נכון להיום, ברחבי העולם משתתפים כלבי הקייסהאונד בתחרויות משמעת, מכשולים וזריזות.

תהליך הטיפוח של הגזע באופן מפתיע קל אם כי דורש זמן רב. הקייסהאונד משיר המון פרווה, במיוחד בעונות הנשירה. מומלץ להברישו על בסיס יום יומי בכדי למנוע קשרים ופיזור הפרווה ברחבי כל הבית.

מזג ואישיות

הקייסהאונד פותח בכדי לשמש בן לוויה יותר מאשר כלב שמירה, הוא איננו צייד ואין לו יצר מולד לכל עבודה מיוחדת, הוא, בראש ובראשונה, חבר מסור ואוהב. גזע זה אינטליגנט ובעל יכולת אימון ואילוף גבוהה, למעשה, הוא כל כך חכם שלעיתים הוא עשוי להיות נכלולי, עם הקייסהאונד תמיד צפו לבלתי צפוי.

הקייסהאונד הוא כלב מלא חיים, ערני ובעל אישיות משגעת, כאשר הוא נלהב או שמח הוא ישתף את עליזותו עם כל הסובבים אותו. אופיו החברותי וכמו כן אהבתו למבוגרים וילדים כאחד מעוררים חיבה אצל כולם.

בדומה לשאר הכלבים גם הקייסהאונד זקוק לפיתוח קישורים חברתיים חשובים. חשפו אותו למכרים שונים, טיילו עימו בפארקים הומי אדם וכלבים אחרים או סתם בשכונה. חשיפה מוקדמת לסיטואציות, אנשים, מראות, צלילים וחוויות שונות חיוניות להתפתחות מנטאלית תקינה של הכלב.

הקייסהאונד עם ילדים וחיות מחמד אחרות

הקייסהאונד מהווה תוספת נפלאה למשפחה עם ילדים. גזע זה שובב, נעים מזג ובן לוויה לילדים בכל הגילאים. במידה והגזע מאומן ומאולף היטב הוא יסתדר היטב גם עם כלבים וחיות מחמד אחרות.

על אף שהקייסהאונד נפלא עם ילדים, בדומה לכלל הגזעים, אין זה משנה מהו גזעו או מזגו ועד כמה מוגדר כטוב עם ילדים, אין להשאיר ילדים קטנים ופעוטות ללא השגחה של מבוגר אחראי עימו. למדו את ילדיכם כיצד לגשת אל הכלב ולקיים עימו אינטראקציה תקינה, הסבירו היטב כי אין למשוך באוזניו, בזנבו או בכל חלק אחר בגופו ואין להפתיעו כאשר הוא ישן או אוכל.

טיפול

הקייסהאונד לאורך ההיסטוריה חי בסביבות ואזורים שונים: על סיפון הדוברות (דוברה: כלי שיט להעברת סחורות), לצד הנהר, בסביבת חוות וסייע בביצוע תפקידים שונים, בשלב מאוחר יותר אף שימש בן לוויה למשפחות רבות. כיום, יכול הקייסהאונד להסתדר היטב הן בדירה קטנה והן בחווה ענקית.

כלבי קייסהאונד משחקים בשלג

"הקייסהאונד מגיע מאזורים קרים ואינו נינוח באזורים בעלי אקלים חמים כדוגמת ישראל".

חשוב יותר מגודל משכנו לקייסהאונד חשוב לגדול ולבלות את מרבית יומו בחברת משפחתו, חיוני לחשוף אותו ולחלוק עימו סיטואציות משפחתיות רבות ככל הניתן.

בגידול בגינה לבדו, ללא חברת בעליו, עשוי הקייסהאונד להשתעמם ונטייתו הטבעית לנבוח תגבר, לצידה גם עשוי לסגל ולפתח דפוסי התנהגות שליליים. אם אין ברצונך שהכלב יבלה רבות בחיקך על בסיס קבוע - הקייסהאונד הוא בהחלט לא הבחירה הנכונה עבורך!

הקייסהאונד לא נמנה עם גזעים רבים אשר דורשים פעילות גופנית רבה על מנת לשגשג והוא איננו מתאים לריצות ארוכות או פעילות רבה וממושכת. מומלץ להוציא לטיול מחוץ לבית כפעמיים-שלוש ביום להליכה בת כ-20 דקות לפחות.

יש לאמן את הכלב, פיזית ומנטאלית עוד מתקופת הגורות. אימון יום יומי וחשיפה מוקדמת למצבים שונים מסייעים בפיתוח יכולות שכליות וחברתיות לצד התפתחות תקינה של הגוף.

הקייסהאונד מגיע מאזורים קרים ואינו נינוח באזורים בעלי אקלים חמים כדוגמת ישראל. בימי הקיץ החמים יש לדאוג למיזוג אוויר פעיל או מאוורר בתוך הבית ואף לאפשר שחייה במים צוננים במידה וניתן.

טיפוח

באופן מפתיע, פרוותו של הקייסהאונד יחסית קלה לטיפוח. קשרים לא מהווים בעיה רצינית, סירוק על בסיס דו שבועי לפחות עשוי לפתור את הבעיה. בדומה לרוב הכלבים שמגיעים מאזורים קרים יחסית לישראל יסבלו מנשירת פרווה רבה, במיוחד בעונות הנשירה. בעונות הנשירה יש לצפות לנשירה מוגברת של הפרווה ובכדי למנוע פיזורה ברחבי הבית יש לסרק על בסיס יומי.

גזע הקייסהאונד נקי יחסית וריח גופו מינימאלי, אין צורך לקלחו לעיתים קרובות אלא בהתאם לצורך, כאשר הכלב מתלכלך בבוץ לדוגמה. גילוח פרוותו של הקייסהאונד איננה מומלצת, גם לא בימי קיץ החמים, וזאת מפני שלפרווה תפקיד חשוב בויסות חום הגוף ובהגנה מפני קרני השמש.

קייסהאונד מדהים ביופיו

למצחצחי שיני כלביהם, ניתן לצחצח לפחות כפעמיים בשבוע, צחצוח מונע הצטברות אבנית וחיידקים בחלל הפה, אם כי צחצוח על בסיס יומי משרת טוב יותר את המטרה. צחצוח מסייע במניעת מחלות שיניים, חניכיים וריח רע מהפה. תכשירים דנטאליים בהחלט מסייעים אך אינם תחליף לצחצוח.

הקייסהאונד פעיל אינו זקוק לגזירת ציפורניים עקב שחיקתן הטבעית על גבי משטחים קשיחים. נקישת ציפורניים על גבי הרצפה מרמזת על הצורך בגזירתן, במידה ואתם חסרי ניסיון היעזרו בספר/ית כלבים או וטרינר/ית. גזירת ציפורניים חובבנית עשויה לפגוע בכלב.

מומלץ לבדוק את אוזניו של הקייסהאונד על בסיס שבועי ולחפש אחר ריח רע או אדמומיות אשר עשויים להעיד על זיהום מקומי. מומלץ לנקות את האוזן החיצונה בעזרת צמר גפן ספוג בתמיסת ייחודית לניקוי אוזני כלבים (נוזל לניקוי אוזני כלבים) בלבד, אין להשתמש במקלות אוזניים ואין לנקות את האוזן התיכונה לעולם, גם אם ישנו חשש לזיהום אפשרי. במידה ויש חשד לזיהום פנימי יש לפנות לווטרינר בהקדם.

מומלץ להרגיל את הקייסהאונד לבדיקות וטיפוח על בסיס שבועי כאשר הוא עוד גור. התעסקו עם פיו, אוזניו, רגליו ופרוותו לעיתים קרובות והפכו את החוויה לחיובית בעזרת צ'ופר בסוף הבדיקה או הטיפול. הרגלה מתקופת הגורות עשויה לסייע בעתיד כאשר הכלב בוגר לבדיקות שגרתיות, גם אצל הוטרינר.

בזמן הטיפוח חפשו אחר פצעים, פריחות או סימנים אשר עשויים להעיד על זיהום כמו אדמומיות, רגישות או דלקת. עקבו תמיד אחר עיניו, אפו, גפיו, וגופו, שימו לב לכל שינוי בהתנהגות או במראה. זכרו, אבחון מוקדם של המחלה עשויים למנוע מהכלב סבל רב ואף למנוע מוות במקרים קיצוניים.

תזונה

על מנת שהקייסהאונד יראה במיטבו יש לספק לו את הצרכים התזונתיים להם זקוק גופו. למזון השפעה על מראה הפרווה (מלבד הטיפוח) ועל רמת נשירתה, לכן יש לספק מזון איכותי לצד פעולות טיפוח על בסיס קבוע. רמת המזון לצד פעילות גופנית קבועה משפיעה גם על רמת התחלואה של גזע זה, במילים אחרות משפיעה על סיכויו לחלות בפגמים ומחלות גנטיות בהן לוקה.

כמות המזון אשר יש להאכיל ביום את גזע זה משתנה ועל כך ניתן לקרוא בפסקה הבאה.

כמות מזון יומית מומלצת

כמות המזון המומלצת ליום לקייסהאונד משתנה מפרט לפרט ותלויה בגיל, בגודל, במבנה הגופני, בקצב חילוף החומרים וברמת פעילות, משמע, כמות מזון אשר מתאימה לקייסהאונד אחד לא תתאים בהכרח לאחר ולהפך.

כמות צריכת המזון היומית תלויה גם כן באיכותו וברמת הנעכלות שלו, ככל שהמזון איכותי יותר בדרך כלל כך גם רמת הנעכלות שלו גבוהה יותר. רמת הנעכלות מצביעה על אחוז המזון אשר מתעכל ונספג בגוף ומתבטאת בצואה קטנה יחסית לכמות המזון הנצרך. באותו אופן, מזון בעל רמת נעכלות נמוכה מופרש בכמות גדולה יותר בצואה ואחוז ספיגתו בגוף נמוכה.

על גבי אריזות המזון טבלה הבנויה מגיל הכלב ומשקלו (בעיקר במזון גורים), לפיכך הוראות היצרן מצביעות על כמות מזון מומלצת לכלבכם. במזונות מסוימים אף מנחים מהי הכמות המומלצת לכלב המבצע פעילות גופנית גבוהה.

מאפיינים פיזיולוגיים

מבנה גוף

הקייסהאונד הוא גזע בינוני בעל אוזניים קטנות וזקופות (בעלות צורת משולש), עיניו קטנות וכהות בדרך כלל, זנבו הקצר יחסית מקופל כלפי מעלה (לכיוון הגב), גפיו חטובות וקצרות, כפות רגליו קטנות יחסית ופרוותו ארוכה וכפולה (קראו בהמשך).

מימדי גוף

הזכר מתנשא לגובה של כ-45 ס"מ ומשקלו כ-20 ק"ג ואילו הנקבה מתנשאת לגובה של כ-43 ס"מ ומשקלה כ-15 ק"ג.

פרווה

פרוותו של הקייסהאונד הינה עבה וכפולה: שכבה פנימית (שכבה תחתונה) צפופה, קצרה וצמרירית ואילו השכבה החיצונית (שכבה עליונה) הינה צפופה אך ארוכה. באזור רגליו האחוריות הפרווה ארוכה יותר, כך גם בזנבו, באזור הפנים והצוואר רעמת הזכר שופעת יותר מזו של הנקבה.

צבע פרוותו של הקייסהאונד הינו שילוב של קרם, שחור ואפור. על פניו יש סימונים שחורים ייחודים דמויי משקפיים: כתמים שחורים סביב העיניים וקוים כהים עדינים היוצאים מכל עין לכיוון הנגדי באופן סימטרי.

בריאות ותוחלת חיים

הקייסהאונד הוא גזע בריא בדרך כלל, בעלי תוחלת חיים של שנעה בין 12-15 שנים, אך בדומה לכלל הגזעים, הוא נוטה ללקות בפגמים ומחלות גנטיות המאפיינות גזע זה. חשוב לציין כי לא כל קייסהאונד ילקה במחלות אלו אך יש לקחת אותן בחשבון טרם רכישתו.

יש לבקש מהמגדל אישורים רפואיים המעידים על כך שההורים והגור בריאים, במידה שאלה חסרים, היוועצו בווטרינר אמין אשר יכול לבצע בדיקה מקיפה ומקצועית.

לפניכם רשימה חלקית של המחלות הגנטיות של גזע זה (חלקן שכיחות וחלקן נדירות):

  • מחלת אגן תורשתית (היפ דיספלזיה).
  • אלבו דיספלזיה.
  • מחלת אדיסון.
  • אפילפסיה.
  • סכרת.
  • ניוון רשתית הדרגתי.
  • אלרגיות.
  • מחלת וון וילברנד.
  • קטרקט.
  • תת פעילות בלוטת התריס.

היסטוריה

הקייסהאונד הוא גזע עתיק ימים אשר פותח בהולנד. הסבירה הרווחת היא כי הקייסהאונד הוא צאצא לכלבים אשר הגיעו להולנד עם מטיילים מהצפון. אבותיו הקדמונים של הקייסהאונד הם בין היתר גם אבותיהם הקדמונים של הסמויד, הצ'או צ'או, האלקהאונד נורבגי, השפיץ הפיני והפומרניאן. בין השנים 1400-1500 הקייסהאונד היה מועדף על החוואים אשר מצאו גזע בעל יכולות שמירה טובות לצד יכולות חברתיות מפותחות אשר הפכו אותו לבן לוויה ומשפחה נהדר, חברותי, עדין ומגונן על חברי המשפחה (כולל ילדים).

במאה ה-17 וה-18 הקייסהאונד היה בשימוש נרחב של האדם בשלל המקצועות. הכלב היה נפוץ בחוות, דוברות (דוברה: כלי שיט להעברת סחורות) וספינות נהר. הקייסהאונד קפץ בקלות מהספינות אל היבשה, סייע לנווט את הדוברות וספינות הנהר בשחייה במים הקרים ונבח בעוצמה על זרים. לצד תפקידי השמירה סייע ברעיית כבשים, "הדברת" עכברים ומזיקים אחרים.

הקייסהאונד בכל מדינה זכה לכינוי אחר באותם הימים אך עקב הפופולאריות הרבה של הגזע ברחבי הולנד וחשיבותו ההיסטורית נקרא בשם קייסהאונד הולנדי. מקור שמו של הקייסהאונד שנוי במחלוקת עד היום:

התיאוריה הראשונה כי השם קייסהאונד ניתן לגזע לאחר שקורנליס "קיס" דה וויט, בעלים של כלב מגזע קייסהאונד, נרצח בהולנד בשנת 1672. תומכי התיאוריה מאמינים כי לאחר מותו הגזע זכה לכינוי קיס האונד (משמעות המילה האונד היא כלב). התיאוריה השנייה והנפוצה יותר כי השם קייסהאונד ניתן לגזע בזמן המתיחות הפוליטית בהולנד במאה ה-18 וה-19. השם מתבסס על שמו של מנהיג המהפכה קורנליוס "קיס" דה גיסלר וכלבו "קיס" אשר היה לסמל המהפכה (עליהם ניתן לקרוא בפסקות הבאות). הקייסהאונד הפך לגזע אהוב ופופולארי בקרב פשוטי העם בהולנד דווקא בזמן המתיחות הפוליטית. בימים עברו, הולנד הייתה מחולקת לשני פלגים: פלג תומכי בית אורנג'-נאסאו (הפרינסגזינדן prinsgezinden) ופלג הפטריוטים (פטריוטן patriotten).

פלג הפטריוטים, מתנגדי נסיכות אורנג', הונהג על ידי קורנליוס (קיס) דה גיסלר, אותו ליווה כלב מסוג שפיץ אשר נקרא קיס (Kees). תומכיו של קורנליוס דה גיסלר כונו בלעג קיזן (Keezen) על ידי פלג תומכי נסיכות אורנג'. במהרה הפך הקייסהאונד לסמל פלג המורדים והפך לפופולארי בקרבם.

קרובי משפחה של הקייסהאונד

בין קרובי משפחתו של הקייסהאונד (מימין לשמאל): סמויד, פומרניאן והצ'או צ'או.

בחלוף הזמן, פלג תומכי נסיכות אורנג' הפילו את פלג הפטריוטים והוציאם מן החוק, הקייסהאונד, אשר שימש כסמל לפטריוטים, "נשא באחריות" של ההרג הרב באותה התקופה. כלבים רבים הושמדו קליל בעיקר אלה שגודלו אצל פשוטי העם ומתנגדי הנסיכות, חלק שרדו בחוות הולנדיות ובסביבת דוברות באמסטרדם.

הקייסהאונד הפך לפופולארי שוב בשנת 1905 בזכות מיס המילטון פלטצ'ר (בשלב מאוחר יותר גברת ווינגפילד-דיגבי). מיס המילטון פלט'צר, חובבת כלבים נלהבת פגשה לראשונה את הקייסהאונד בזמן שייט ביאכטה בהולנד. בעזרתה של גברת אליס גטקר ייבאה את כלבי הקייסהאונד אשר היוו את בסיס הגזע מחוץ לאירלנד.

הגברת ווינגפילד-דיגבי והגברת אליס גטקר עוררו את המודעות וההתעניינות לגזע ברחבי אנגליה ובשנת 1926 הוקמה ההתאחדות לכלבי הקייסהאונד באנגליה.

הגברת ווינגפילד-דיגבי עם זוג כלבי קייסהאונד

בתמונה: הגברת ווינגפילד-דיגבי עם זוג כלבי קייסהאונד, מתוך: Keeshondarchives.co.uk.

הפופולאריות והנפוצות של הגזע ברחבי הולנד נשארו נמוכות כשהיו לאחר נפילת הפלג הפטריוטי עד לשנת 1920, השנה בה הברונית ואן הרדנברוק החלה להתעניין בגזעים אלה. הברונית מצאה כי הכלבים עדיין מוחזקים על ידי חוואים, קברניטים ועובדי כפיים אחרים. היא החלה להרבות את הקייסהאונד והפיצה את סיפורם ברחבי אירופה, כ-10 שנים לאחר מכן הוקמה ההתאחדות ההולנדית לכלבי הקייסהאונד.

ההמלטה הראשונה באדמת ארצות הברית של הקייסהאונד התרחשה בשנת 1929 הודות לקארל הינדרר. הקייסהאונד הפך לגזע מוכר בהתאחדות האמריקאית לכלבנות בשנת 1930, חמש שנים מאוחר יותר, שנת 1935, הוקמה ההתאחדות לכלבי קייסהאונד בארה"ב.


שתף ברשת